Zwerfafval rapen: digitale hulpmiddelen

Laatst aangepast: 05/06/2024
Je bent hier:

Inleiding

Er zijn tal van apps op het gebied van het rapen van zwerfafval. Er zijn apps die ondersteuning bieden bij het rapen en apps waarmee gegevens verzameld kunnen worden over het aangetroffen zwerfafval.  In het navolgende zullen na verloop van tijd diverse apps worden besproken, te beginnen met de HelemaalGroen app.

HelemaalGroen app

Weleens gehoord van de app HelemaalGroen? Het is een initiatief van Jaap de Boer, voormalig dierenarts in Berkelland. Hij wil alle dorpen, buurten en gemeenten in Nederland ontdoen van zwerfvuil.

Hoe werkt de app?
In de app kunnen gebruikers laten zien waar zij in de openbare ruimte gaan schoonmaken, bijvoorbeeld als zij in de natuur gaan wandelen. Dit moet andere mensen stimuleren om ook naar buiten te gaan en hetzelfde te doen.
Deze app registreert het traject dat je gelopen hebt en waar je afval hebt geraapt. Wanneer dit traject is vastgelegd, wordt dit groen ingekleurd op de kaart. Na een maand verkleurt een groen gemaakt stuk weg, als dit niet ververst wordt, naar oranje. Dat is een indicatie dat het tijd wordt dat iemand daar weer zwerfvuil gaat verzamelen. Het traject wordt na twee maanden bruin als niemand het ververst heeft. Dat zijn vaak trajecten, op een industrieterrein bijvoorbeeld waar mensen niet graag lopen.
Je hoeft niet altijd hetzelfde rondje te lopen. Dat is het mooie van HelemaalGroen: ieder ander kan jouw traject verversen. Het prikkelt je om je rondje te verversen. De bedoeling is om de hele kaart van Nederland groen te kleuren.
Het doel is dus niet om je wijk, buurt of dorp groen te krijgen, maar ook om het helemaal groen te houden. Zo kan iedereen zien waar het zwerfvuil is verwijderd.

Inmiddels duizend gebruikers
De app, gelanceerd in april 2020, is succesvol. Er zijn inmiddels (okt 2022) al 11.000 gebruikers.
Kijk op helemaalgroen.nl voor meer informatie en het downloaden van de app.
Doe mee!

Litterati

Een andere app die zwerfafval- en dataverzamelaars gebruiken is Litterati. Groot geworden mede door het vele gebruik in Nederland. De app is een Amerikaans bedrijf die deze beschikbaar stelt en de data ook gebruikt.

In Nederland is een grote groep zwerfafvalrapers die deze app gebruikt. Omdat de data uit deze app ook doorgezet wordt naar het Zwerfafval Kompas.

Veel van wat er met OpenLitterMap gedaan kan worden kan ook in Litterati. Enkel de data is iets minder beschikbaar.

Meer informatie vind je hier.

OpenLitterMap

Wilt u meer doen dan alleen (zwerf-) afval rapen? Dan kunt u van ieder stuk of van een aantal stukken afval een foto maken. En daarmee data gaan verzamelen over het zwerfafval.

Data verzamelen, dat gebeurt door de gemaakte foto te uploaden naar de databank van OpenLitterMap. Dat kan zowel met een app op de telefoon als via een webapplicatie. De foto die gemaakt is krijgt een aantal kenmerken, waardoor inzichtelijk gemaakt kan worden welke afval waar gevonden wordt.

Een handig hulpmiddel hierbij is de C.O.M.B methode. De letters staan voor:

    • Categorie, bijvoorbeeld “fastfood”, “smoking” of “soft drinks”
    • Object, bijvoorbeeld “energycan” of “peuk”
    • Materiaal, bijvoorbeeld “plastic” of “papier”
    • Brand (merk), bijvoorbeeld Redbull of AlbertHeijn

Je data komt ook op de kaart te staan die je kunt opvragen. Ook kun je zien wat je eigen impact is, bijvoorbeeld in de eigen gemeente of de eigen wijk. Zichtbaarheid wat je doet, wat je vind en eventueel zelfs in competitie verband in te zetten. De overzichtskaart vind je hier. Op dezelfde website is ook een mogelijkheid om je aan te melden

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Vorige: Zelf compost maken
Schuiven naar boven