Welke verpakking is het milieuvriendelijkst voor losse producten?

Laatst aangepast: 23/01/2022
Je bent hier:

Hoeveelheid verpakking

Er is veel verwarrende informatie te vinden over welke verpakking goed is en welke slecht. Het beste voor het milieu is: zo min mogelijk verpakking. In sommige gevallen is verpakking noodzakelijk, het is tenslotte erg moeilijk losse melk te vervoeren vanuit de winkel.

Voor andere producten is het wel goed mogelijk de verpakking te minimaliseren, vooral bij groenten en fruit. Veel groenten en fruit komen in hun eigen schil wat het product goed houdbaar maakt. De schil van bijvoorbeeld een appel kunnen deze tot drie maanden goed houden en bij sommige soorten appel zelfs langer. Toch worden veel appels verpakt in verschillende soorten verpakkingsmateriaal. Een ander punt is dat je door de voorverpakking mogelijk meer appels moet kopen dan dat je nodig hebt. Als je de appels niet goed opslaat bederven ze snel, waardoor je deze weg moet gooien.

Materiaal verpakking

In principe zijn alle eenmalig bruikbare zakken slechter voor het milieu dan herbruikbare. Het maken van de zak en het vervoer ervan kosten energie en grondstoffen. Hoe minder vaak je iets kan hergebruiken hoe meer energiekosten en grondstoffen nodig zijn voor de productie. Je kan de papieren zak verschillende keren gebruiken maar dan komt de zak bij het oud papier terecht. Een plastic zak kan je vaker hergebruiken dan papier en plastic kan je ook schoon spoelen. De nieuwe composteerbare plastic zakken kan je ook verschillende malen hergebruiken. De katoenen zak, die je hier (laadje … Infopunt) ziet, is heel wat vaker te hergebruiken dan de plastic zakken. Je kan deze zak makkelijk in de was doen, waardoor hygiëne geen probleem is. Katoen is een hernieuwbaar product, het kan worden aangevuld (geteeld). Deze katoenen zakjes komen van de biologische landbouw, waardoor er minder grondstoffen worden verbruikt voor de teelt van de katoen. Je kan katoen ook recyclen waardoor het, net als papier en plastic afval, een grondstof wordt.

De katoenplant is een kleine meerjarige struik die meestal als eenjarige commercieel wordt geteeld. De plant produceert niet alleen het materiaal voor katoen maar ook katoenolie en eiwitrijk veevoer. Het is waar dat de teelt van katoen veel water vraagt, maar men is bezig de commerciële plant te kruisen met de wilde variant waardoor de plant beter tegen droogte kan.

Bewaren

Het blijft daarnaast altijd belangrijk groente en fruit op de juiste manier te bewaren. Het beste is een koele ruimte, niet de ijskast. Een goede ruimte is de schuur of garage maar het beste is de kelder als je die nog hebt. De ervaring leert dat fruit langer houdbaar is in de katoenen zakjes dan in de andere zakken.

Bronnen:

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Vorige: Wat is het belang van recycling van kleding?
Volgende: Zelf compost maken
Schuiven naar boven