Voedsel kopen en bereiden
Maak het verschil
Ook bij het kopen voedsel het en klaarmaken van eten kun je het verschil maken voor het milieu. Dat kan door op de herkomst van groente en fruit en het seizoen te letten. Is het van eigen bodem dan hoeven deze producten niet naar ons land te worden vervoerd per vrachtauto, vliegtuig of schip. Dan belasten ze minder het milieu. Bepaalde producten kun je prima ingevroren kopen. Dat zijn dan vaak producten die in het seizoen lokaal zijn geplukt en direct zijn ingevroren.
In de winter kun je ook tomaten en komkommers kopen die in kassen zijn gekweekt, wat natuurlijk gepaard gaat met het opwekken van veel energie. Hierdoor hebben ze in de winter een veel hogere impact op het milieu dan in de zomer.
Het eten van minder of geen vlees en zuivel heeft ook een enorme invloed en helpt om de CO2 uitstoot en het watergebruik terug te dringen. Dierlijke producten hebben over het algemeen een hogere impact op het milieu, doordat meer landbouw nodig is voor het producen van diervoeding en door uitstoot van methaan door de dieren zelf. Daarbij is een dieet met minder dierlijke producten veelal gezonder. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je wel de benodigde voedingstoffen binnenkrijgt? Op de site van het voedingscentrum vind je de benodigde informatie. Zie hier voor meer informatie. Verder maakt het natuurlijk uit of voedsel biologisch geteeld is.
Wat kan je doen?
- Koop lokaal. Fruit en kaas bijvoorbeeld van eigen bodem hoeven minder ver vervoerd te worden.
- Eet seizoenproducten, raadpleeg de groente- en fruitkalender van het Voedingscentrum, die een overzicht biedt van welke producten in het seizoen zijn. Bijkomend voordeel is dat deze producten doorgaans ook goedkoper zijn.
- Eet minder vlees en zuivel. Een gemiddeld Nederlands dieet bevat veel dierlijke producten. Naast vlees, ook eieren, kaas, melk en roomboter. Dierlijke producten hebben over het algemeen een hogere impact op het milieu, doordat meer landbouw nodig is voor het producen van diervoeding en door uitstoot van methaan door de dieren zelf. Daarbij is een dieet met minder dierlijke producten veelal gezonder.
- Koop biologische producten. Bij de productie wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn.
Duurzaam koken
Als je duurzamer kookt, bespaar je op je energierekening en op het milieu. En als je slim kookt bespaar je een heleboel doordat je minder zult wegooien. Momenteel gooit een gemiddelde Nederlander 34 kilo aan voedsel per jaar weg! Kijk goed naar houdbaarheidsdata, maar blijf ook kijken en ruiken.
Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdata staan: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot). Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan. Je kunt het dan vaak nog wel veilig eten.
Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. Na de TGT-datum moet je de producten weggooien. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
Tips
Zie dit artikel voor een groot aantal tips om energiezuiniger te koken.
Keurmerken
Er bestaan veel keurmerken die een beeld moeten geven hoe milieuvriendelijk, diervriendelijk en/of mensvriendelijk een product is. Daarnaast zijn er keurmerken voor kwaliteit en gezondheid. Het Voedingscentrum biedt een overzicht van de meeste van deze keurmerken, zoals je die in de gemiddelde supermarkt tegenkomt. Producten waarvoor meer rekening is gehouden met milieu, dierenwelzijn en eerlijke arbeidsomstandigheden.