Een thuisaccu: het overwegen waard?

Laatst aangepast: 17/11/2022
Je bent hier:

Wat is een thuisaccu?

Een thuisaccu dat is een accu in huis die opgeladen wordt met stroom van (meestal) zonnepanelen. Het overschot aan stroom wordt niet terug geleverd aan het net maar opgeslagen in de accu. Als er daarentegen minder stroom opgewekt wordt dan de vraag van het huishouden dan wordt de opgeslagen stroom direct gebruikt. Deze voorziening maakt het eenvoudiger om de stroom die je opwekt zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Je bent daardoor ook minder afhankelijk van het stroomnet.

Zonnepanelen wekken in de wintermaanden aanzienlijk minder stroom op (zie figuur). Afhankelijk van de capaciteit van de thuisaccu kun je stroom opslaan waar het huishouden tot maximaal enkele dagen mee toekan. In de zomer stroom opslaan voor in de winter is dus niet aan de orde.

Opbrengst zonnepanelen per maand

Het overwegen waard?

Een thuisaccu is voor Nederland met de huidige salderingsregeling financieel gezien nog niet interessant. Er ligt echter een plan om de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen. Vanaf dan wordt de thuisaccu steeds aantrekkelijker. Het huidige kabinet moet nog beslissen of de afbouw doorgaat. Informatie over de salderingsregeling, de mogelijke afbouw en de consequenties daarvan is hier te vinden.

Vergeet ook de elektrische auto niet als alternatief voor een thuisaccu. Het wordt lonend om deze overdag op te laden als de salderingsregeling vervalt.

Meer informatie is te vinden op:

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Vorige: Ecologische voetafdruk
Volgende: Energie: hoe groen is groen?
Schuiven naar boven