Spaarzaam omgaan met water
Inleiding
In Nederland gebruiken we gemiddeld 129 liter drinkwater per persoon. Hiervan drinken we slechts 2 liter op. De rest gebruiken we om de wc door te spoelen, te douchen, in bad te gaan, te koken, de vaat te doen, schoon te maken, de planten water te geven en zo meer.
Drinkwaterreserves worden steeds schaarser zo blijkt uit een rapportage van het ILT. Voor waterleidingbedrijven wordt het daarom steeds moeilijker om voldoende schoon drinkwater te verzorgen.
Ons drinkwater komt uit verschillende bronnen, zoals rivieren, meren en grondwater. Vanuit deze bronnen wordt het eerst gefilterd en naar woningen gebracht, waar het na gebruik weer via de riolering wordt doorgestuurd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hier wordt het schoongemaakt en vervolgens in het oppervlaktewater afgevoerd. Deze zuivering valt onder de verantwoordelijkheid van de waterschappen.
Het zuiveren van het water kost veel energie. In 2008 werd bijvoorbeeld ruim 8 petajoule verbruikt voor afvalwaterzuivering. Dit energieverbruik bestaat vooral uit elektriciteit en biogas. Ter vergelijking: het totale energieverbruik in Nederland ligt op bijna 9 petajoule per dag. Minder water gebruiken bespaart dus naast water ook een aanzienlijke hoeveelheid energie.
Watervoetafdruk
Alles wat jij aan water verbruikt, dat noem je de watervoetafdruk. In eerste instantie denk je misschien alleen aan het water dat uit waterleiding komt. Bijvoorbeeld om te drinken, koken, douchen, wassen etc. Onze watervoetafdruk wordt echter maar liefst voor 99% bepaald door de producten die we kopen en het voedsel dat we consumeren. Zo kost het maken van een reep chocolade ongeveer 2500 liter water, het maken van 1 spijkerbroek 10.000 liter en de productie van 100 gram rundvlees 1500 liter water. Een appel “verbruikt” 75 liter water. Voor de productie van een smartphone wordt ongeveer 17.000 liter water gebruikt. Dit is met name nodig om de grondstoffen als lithium, goud en andere metalen die in de telefoon zitten, te winnen. Vaak worden er chemicaliën gebruikt die men na gebruik moet verdunnen om deze te lozen.
Hoe zit dat precies met jouw watervoetafdruk en waarom is het van belang om daar bij stil te staan? Dat wordt in het onderstaande filmpje van de Universiteit van Nederland op heldere wijze uitgelegd.
Meer over de watervoetafdruk vind je op https://nl.wikipedia.org/wiki/Watervoetafdruk.
Wat kun jij doen?
Jij kunt een belangrijke bijdrage leveren door je eigen verbruik te verminderen. Hieronder volgen diverse tips:
- Als het een tijdje duurt voor er warm water uit de kraan of douche komt, laat het koude water dan niet weglopen maar vang dit op in een emmer. Je kunt er de wc mee doorspoelen of het aan de planten geven.
- Gebruik een waterbesparende douchekop (of doorstroombegrenzer).
- Douche niet te lang, gebruik een zandloper (gratis te verkrijgen!). Die is na vijf minuten leeg en het is de bedoeling dat je dan klaar bent. Of douche minder vaak en was je aan de wastafel. Je bespaart niet alleen water maar ook gas om het water te verwarmen.
- Laat tijdens het tandenpoetsen de kraan niet lopen.
- Zet de vaatwasser pas aan als hij helemaal vol is, kies het eco-programma en spoel niet voor, maar gebruik keukenpapier, bestek of een borstel om etensresten weg te vegen.
- Was alleen als de trommel vol zit en gebruik het eco-programma.
Installeer een regenton en gebruik het water dat je opvangt om je planten water te geven. - Let bij de aanschaf van producten op het watergebruik. Zie hier voor informatie bij het kopen van kleding.
Wateroverlast
Door het veranderende klimaat hebben we steeds meer te maken met droogte en met wateroverlast. Je kunt hier zelf iets aan doen door het regenwater van het dak van je huis of garage de tuin in te leiden, in een wadi bijvoorbeeld. Dit biedt meerdere voordelen. Zo wordt de riolering minder belast en dat helpt om overlast te voorkomen. Daar komt bij dat de waterzuivering minder (schoon) water hoeft te zuiveren wat duurzamer is. Je tuin profiteert bovendien van het extra water in de bodem. Informatie hierover vind je onder andere hier.
Bronnen
- https://www.vitens.nl/Over-water/Water-besparen
- https://www.ilent.nl/documenten/leefomgeving-en-wonen/drinkwater/drinkwater/signaalrapportages/signaalrapportage-drinkwater-steeds-schaarser