Spaarzaam omgaan met water

Laatst aangepast: 17/11/2022
Je bent hier:

Spaarzaam omgaan met water

Inleiding

Water lijkt oneindig uit de kraan te komen, maar steeds vaker zien we dat de beschikbaarheid van water niet altijd zo vanzelfsprekend is als we altijd dachten, zelfs niet in een waterrijk land als Nederland.

Ons drinkwater komt uit verschillende bronnen, zoals rivieren, meren en grondwater. Vanuit deze bronnen wordt het eerst gefilterd en naar woningen gebracht, waar het na gebruik weer via de riolering wordt doorgestuurd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hier wordt het schoongemaakt en vervolgens in het oppervlaktewater afgevoerd. Deze zuivering valt onder de verantwoordelijkheid van de waterschappen.

Het zuiveren van het water kost veel energie. In 2008 werd bijvoorbeeld ruim 8 petajoule verbruikt voor afvalwaterzuivering. Dit energieverbruik bestaat vooral uit elektriciteit en biogas. Ter vergelijking: het totale energieverbruik in Nederland ligt op bijna 9 petajoule per dag. Minder water gebruiken bespaart dus naast water ook een aanzienlijke hoeveelheid energie.

Watervoetafdruk

Alles wat jij aan water verbruikt, dat noem je de watervoetafdruk. In eerste instantie denk je misschien alleen aan het water dat uit waterleiding komt. Bijvoorbeeld om te drinken, koken, douchen, wassen etc. Onze watervoetafdruk wordt echter maar liefst voor 99% bepaald door de producten die we kopen en het voedsel dat we consumeren. Zo kost het maken van een reep chocolade ongeveer 2500 liter water, het maken van 1 spijkerbroek 10.000 liter en de productie van 100 gram rundvlees 1500 liter water. Een appel “verbruikt” 75 liter water. Voor de productie van een smartphone wordt ongeveer 17.000 liter water gebruikt. Dit is met name nodig om de grondstoffen als lithium, goud en andere metalen die in de telefoon zitten, te winnen. Vaak worden er chemicaliën gebruikt die men na gebruik moet verdunnen om deze te lozen.

Hoe zit dat precies met jouw watervoetafdruk en waarom is het van belang om daar bij stil te staan? Dat wordt in het onderstaande filmpje van de Universiteit van Nederland op heldere wijze uitgelegd.

Meer over de watervoetafdruk vind je op https://nl.wikipedia.org/wiki/Watervoetafdruk.

Wat kun jij doen?

  • Gebruik een zuinige douchekop.
  • Douche niet te lang, gebruik een zandloper (gratis te verkrijgen!). Die is na vijf minuten leeg en het is de bedoeling dat je dan klaar bent. Of douche minder vaak en was je aan de wastafel. Je bespaart niet alleen water maar ook gas om het water te verwarmen.
  • Zet de kraan uit als je je inzeept.
  • Laat tijdens het tandenpoetsen de kraan niet lopen.
  • Installeer een regenton en gebruik het water dat je opvangt om je planten water te geven.
  • Let bij de aanschaf van producten op het watergebruik. Zie bij kleding hier voor informatie.
Wateroverlast

Door het veranderende klimaat hebben we steeds meer te maken met droogte en met wateroverlast. Je kunt hier zelf iets aan doen door het regenwater van het dak van je huis of garage de tuin in te leiden, in een wadi bijvoorbeeld. Dit biedt meerdere voordelen. Zo wordt de riolering minder belast en dat helpt om overlast te voorkomen. Daar komt bij dat de waterzuivering minder (schoon) water hoeft te zuiveren wat duurzamer is. Je tuin profiteert bovendien van het extra water in de bodem. Informatie hierover vind je onder andere hier.

 

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Vorige: Regenwater: liever in de tuin dan in het riool
Volgende: Tien tips voor een levende, meer natuurlijke tuin!
Schuiven naar boven