Regenwater: liever in de tuin dan in het riool

Laatst aangepast: 01/03/2023
Je bent hier:

Inleiding

Hoe gaat dat bij jou thuis, wordt het regenwater via de regenpijp en riool afgevoerd en als je water nodig hebt voor de tuin dan haal je dat uit de kraan? Lees dan even verder.

Waarom?

Het klimaat verandert, het wordt almaar warmer. In een warmere wereld is het weer extremer (KNMI). We hebben vaker periodes van (grote) droogte zoals op moment van schrijven (augustus 2022). Er dreigt dan schaarste van drinkwater en waterleidingbedrijven roepen daarom op zuinig om te springen met drinkwater. Door regenwater op te vangen, bijvoorbeeld in een regenton, kun je het gebruik van drinkwater voor de tuin verminderen of zelfs voorkomen. Laat je regenwater infiltreren in de bodem of een tank dan duurt het (veel) langer voor de bodem uitgedroogd is en kunnen planten zich langer redden.

Als het regent dan gaat dit vaker om hevige buien. Zo hevig dat het riool en overige waterafvoersystemen overbelast dreigen te raken met alle gevolgen van dien. Wat het verwachte effect is van een hevige regenbui op jouw buurt, kun je zien op deze website (klik op wateroverlast). Je helpt om overbelasting van t riool te voorkomen als je regenwater in jouw tuin bergt.

Door het regenwater niet via het riool af te voeren komt er bovendien minder water in de waterzuivering terecht. Er hoeft dus minder gezuiverd te worden en dat is goedkoper.

Hoe?

In een regenton

Regentonnen zijn in allerlei vormen, maten en materialen te verkrijgen. Er zijn ook diverse systemen om de regenton aan te sluiten op de regenpijp. Bij voorkeur met een vulautomaat die voorkomt dat de regenton overstroomt en een filter om bladeren ed. af te vangen.

Opvangen in een wadi of vijver

Een wadi is een begroeide verdieping in de tuin waar het afgetapte regenwater instroomt tijdens een bui. Het zakt daar geleidelijk de bodem in en zorgt er zo voor dat de bodem, ook in de omgeving van de wadi, vochtiger wordt. Je kunt het regenwater aftappen van de regenpijp of de regenpijp helemaal afkoppelen van het riool. Voor het aftappen zijn setjes verkrijgbaar, al dan niet met doorvoerregelaar en/of filter. Denk er bij het afkoppelen wel om dat er bij een forse bui voldoende capaciteit is om het water te bergen. Dat geldt ook als het water in een vijver opgevangen wordt.

Opvangen in een infiltratietank

Je kunt het regenwater ook naar een infiltratietank (regenwaterbuffer) leiden. Deze vangt het afgetapte regenwater op en geeft het langzaam af aan de bodem. Dit voorkomt dat er wateroverlast ontstaat. Het is belangrijk dat er een filter in de toevoer zit anders kan de tank verstopt raken.

Subsidie?

Sinds 1 maart 2023 is er vanuit de gemeente Steenwijkerland een tuinsubsidie beschikbaar voor het verduurzamen van je tuin. Zie hier voor meer informatie.

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Vorige: Groene daken collectief
Volgende: Schoonmaken met oog voor het milieu
Schuiven naar boven