Natuurlijk tuinieren is tuinieren met de natuur en niet tegen de natuur. De natuur wijst de weg. Het is een verzamelnaam voor verschillende tuiniermethodes, zoals biologisch tuinieren, biodynamisch tuinieren en permacultuur. Deze methodes werken met natuurlijke middelen en natuurlijke vijanden om tot een mooi resultaat te komen.
Het resultaat kan zijn: een tuin met kruiden, fruit, groenten, (wilde) bloemen, al dan niet eetbaar, een rotstuintje en vele andere tuinontwerpen. Het is zelfs toepasbaar op een balkon.
Belangrijke punten bij natuurlijk tuinieren zijn:
- biodiversiteit, zoveel mogelijke soorten planten door elkaar;
- de juiste plant op de juiste plaats;
- natuurlijke beplanting kruid-laag, struiken-laag en bomen-laag, zelfs in de kleine tuin;
- natuurlijke balans;
- geef de natuur de ruimte;
- absoluut geen gebruik van de gifspuit;
- wees niet te netjes, laat de bladeren liggen, zelfs ‘onkruid’ is toepasbaar.
Geduld is een schone zaak in natuurlijk tuinieren; laat de natuur het werk doen, neem de tijd om te kijken. Kijk naar de natuur en pas het toe in het klein in jouw eigen tuin. Bestudeer jouw tuin: wat is de ligging van jouw tuin (zuid/noord/oost/west), zijn er zonnige plekjes en/of schaduwplekjes? Voor ieder plekje zijn er planten te krijgen. En verder, wat voor grondsoort is er in de tuin: klei, zand, veen etc. Sowieso zijn er voor iedere grondsoort planten te vinden, zelfs voor echte probleemplekjes zijn er plantjes die er groeien en bloeien. Grond kun je ook verbeteren, mocht dit nodig zijn. Ook daar kan de natuur je in helpen.
Groener denken en doen
Het is al vaker gezegd, maar toch is het goed om het nogmaals te herhalen. Als we een wereld willen achterlaten waarin onze kinderen en kleinkinderen kunnen leven, moeten we noodgedwongen groener denken en doen. Een goede plek om hier mee te beginnen is ons eigen stukje aarde te verzorgen op een natuurlijke manier. Al die stukjes vormen samen een geweldig groot natuurgebied.
Wil je aan de slag met een natuurlijke tuin en heb je vragen of wat hulp nodig? Daarvoor kun je terecht bij de tuincoach. De tuincoach houdt iedere week spreekuur in het Infopunt Duurzaam Doen. Je kunt daarnaast ook inspiratie opdoen tijdens de Levende Tuinenroute.