Mobiliteit: verklein je impact

Laatst aangepast: 17/11/2022
Je bent hier:

Mobiliteit

Woon-werkverkeer

Voor woon-werkverkeer wordt vaak gekeken naar de impact van de auto ten opzichte van die van bijvoorbeeld de fiets of het openbaar vervoer. Daarnaast wordt vaak gesproken over de impact van vakantievervoer, met name door vliegverkeer.

Milieu Centraal biedt een overzicht van de verschillende vormen van vervoer en hun relatieve impact. Het maakt nogal wat verschil of je in je eentje reist, of met een groep. Hieronder staat een voorbeeld voor de CO2-uitstoot per kilometer per persoon voor verschillende vormen van vervoer. Het maakt niet alleen uit welk vervoermiddel je kiest, maar ook met hoeveel mensen je reist.

Op de site van Milieu Centraal kun je door middel van een vragenlijst bepalen wat duurzamere alternatieven zijn voor jouw auto.

Elektrisch vervoer

Een elektrische auto heeft een CO2-uitstoot die ongeveer de helft is van een auto op benzine of diesel. Dat is inclusief het maken van de auto en dus de relatief vervuilende accu (zie hier voor een gedetailleerde vergelijking). Bovendien is dit al zo met een elektriciteitsmix waarin ook elektriciteit uit fossiele brandstoffen afkomstig is. Aangezien hernieuwbare elektriciteit een steeds groter aandeel in de elektriciteitsmix wordt, is de impact van elektrische auto’s over een aantal jaren dus nog lager. Bijkomend voordeel: elektrische auto’s stoten geen uitlaatgassen uit, waardoor mensen in steden en langs snelwegen minder vervuiling inademen. Daarnaast stoten elektrische auto’s geen stikstof uit, wat ook voor de natuur gunstiger is. Het grootste nadeel op dit moment is nog de prijs van de elektrische auto, maar gelukkig zal die de komende jaren flink omlaaggaan, waardoor elektrisch rijden voor steeds meer mensen een realistische keuze is.

De minste uitstoot geeft natuurlijk geen vervoer. Probeer of u een dag thuis kan werken en probeer de woon-werkafstand zo klein mogelijk te houden door dichter bij uw werk te gaan wonen. Afstanden die u eerst met de auto deed kunt u misschien (gedeeltelijk) ook met de (elektrische) fiets doen. Denk aan het gebruiken van deelauto’s en het vervoer per bus.
Soms kost het openbaar vervoer meer tijd, maar deze tijd kunt u wel gebruiken om te werken of te ontspannen.

Het nieuwe rijden

Hoeveel brandstof een auto verbruikt hangt af van het soort auto waarin je rijdt én van je rijstijl. Door zuinig te rijden verbruik je minder brandstof. Daarmee voorkom je veel uitstoot van CO2 en andere milieubelastende stoffen. Ook jouw rijstijl maakt veel uit voor het milieu.

Wat kun jij doen? Een paar tips:

 • Maak gebruik van een navigatiesysteem om zo recht mogelijk op je doel af te gaan en dus geen onnodige kilometers te maken. Bij sommige navigatiesystemen kun je kiezen voor meest efficiënte route. Bij andere systemen is de optie “kortste route” vaak het beste.
 • Een koude motor verbruikt tweemaal zoveel brandstof dan een motor die goed is opgewarmd. Daarnaast is hoge toeren maken met een koude motor slecht voor je auto. Om zuinig te rijden dien je dus laag in de toeren te rijden, ook als de motor nog niet is opgewarmd.
 • Ontdooi je ruiten niet met lopende motor. Zie hier waarom.
 • Probeer zo in te parkeren dat je direct kunt wegrijden zonder dat je moet keren. De auto keren met koude motor direct na vertrek is meer vervuilend voor het milieu dan wanneer je dit met een warme motor doet.
 • Kies voor cruise control om gelijkmatig gas te geven en een vaste snelheid aan te houden. Door minder gas te geven en minder te remmen loopt de motor efficiënter en dus zuiniger.
 • Rijd niet al te hard. Een auto rijdt op de snelweg het zuinigst rond de 80 km per uur, voor de veiligheid is dat echter niet verstandig, maar met 90 km/uur rijdt je en een stuk zuiniger dan bij 100 of 120 km/uur en zit je op dezelfde snelheid als de vrachtwagens wat veiliger is.
 • Probeer de auto alleen te gebruiken op langere afstanden. Bij korte afstanden verbruikt de auto in verhouding veel meer en de op korte afstanden kan je de auto makkelijker verruilen voor de fiets
  Op deze site vind je nog meer tips.

Wist je dat …?

 • De NS heeft verschillende abonnementen waarmee je voordeliger kan reizen als je vaker gebruik maakt van de trein. Er bestaan verschillende kortingskaarten en trajectkaarten. Ook bestaat er het weekendvrij- en dalvrij-abonnement. En als je met meerdere mensen op één adres woont kunnen je huisgenoten het tweede abonnement goedkoper aanvragen!
 • De site van treinreiziger heeft een overzicht van goedkopere kaartjes die je (vaak online) kan aanschaffen om met de trein te reizen.
 • Kom je met de fiets naar het station, dan is de (bewaakte) fietsenstalling de eerste 24 uur gratis met je abonnement.
 • Zowel op de stations van Steenwijk als Meppel kun je gratis parkeren.

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Vorige: Laadpalen
Volgende: Wat is duurzamer, een elektrische auto of auto met brandstofmotor?
Schuiven naar boven