Koken met inductie, wat zijn de voor- en nadelen?

Laatst aangepast: 17/11/2022
Je bent hier:

Koken met inductie, wat zijn daarvan de voor- en nadelen?

Voordelen

  • in tegenstelling tot het koken op gas komen er geen CO2 en vervuilende stoffen in de lucht;
  • koken op een inductieplaat is veiliger dan koken op gas omdat de plaat zelf nauwelijks warm wordt en snel afkoelt na gebruik. De kookzones staan uit als er geen pan op staat. En er is geen sprake van open vuur;
  • koken op inductie is een prima oplossing als je van het gas af wilt of het gasverbruik wilt minderen.

Nadelen

  • koken met inductie, dus met stroom, is qua energieverbruik iets duurder dan gas. Dat komt omdat je ongeveer 9 kWh stroom nodig hebt om 1 m3 gas te vervangen (zie hier voor de uitleg);
  • je hebt pannen nodig die geschikt zijn voor inductie;
  • er kunnen kosten verbonden zijn aan de aanpassing van de stoppenkast/groepenkast, zie hieronder.

Wat is ervoor nodig?

Een inductiekookplaat vraagt relatief veel stroom. De stroomvoorziening (groepenkast) in huis moet hier geschikt voor zijn. Er zijn een aantal opties:

  • een 3 fase groepenkast;
  • een 1 fase groepenkast uitgerust met een aparte kookgroep (en daarmee 2 fase);
  • sommige inductiekookplaten hebben een slimme vermogensregelaar die aangesloten kunnen worden op een 1 fase groepenkast.

Je kunt eenvoudig zien of er in jouw huis een 1 fase of 3 fase groepenkast zit. Komen er twee draden onderuit je groepenkast, dan heb je een 1 fase groepenkast. Komen er vier draden uit je groepenkast, dan heb je een 3 fase groepenkast. De ombouw van de stoppenkast/groepenkast dient door een elektricien te gebeuren en hier zijn kosten aan verbonden. Ben je huurder, overleg dan altijd met de verhuurder. Wellicht dat deze de kosten wil betalen.

 

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Vorige: Klimaatcompensatie
Volgende: Overweeg je de aanschaf van infraroodpanelen?
Schuiven naar boven