Kleine wilgen voor in de tuin, goed voor de biodiversiteit!

Laatst aangepast: 03/09/2022
Je bent hier:

De wilg is de beste boom voor biodiversiteit, er zijn 728 verschillende insectensoorten verbonden aan deze boom. De katjes van de wilgen zitten vol met nectar en stuifmeel en worden druk bezocht door wilde- en honing bijen, hommels en andere insecten. De meeste mensen hebben geen ruimte voor de grote wilgenbomen in hun tuin maar er zijn over de 300 verschillende wilgensoorten waaronder hele kleine.

De volgende lijst zijn een aantal soorten welke makkelijk in de tuin passen. Er zijn zelfs wilgen die zo klein zijn dat ze ook op het balkon passen. Het is niet altijd noodzakelijk om vochtige tot natte grond te hebben voor een wilg, een aantal kan goed tegen droge grond en weer andere doen het het beste in zandgrond.

Alle katjes zijn goed als voedselbron voor de bijen maar een aantal zijn beter, dit staat bij de soort vermeld.

Koreaanse wilg (Salix koriyanagi)
Een struikwilg met een hoogte van 200-400 cm licht bruine takken met grijs/roze katjes in april-mei, het beste in vochtige grond in de volle zon.

Band wilg (Salix udensis ’Sekka’)
Is een struikwilg met opvallende takken met platte uiteinden, wordt 200-400 cm hoog, bloeit in maart-april met gele katjes, het beste in vochtige grond in volle zon en goed voor bijen.

Smalbladige Wilg (Salix exigua)
Een struikwilg met een hoogte van 250-400 cm met gele katjes mooie dunne bladeren met zilver onderkant, kan in iedere tuingrond in de volle zon of halfschaduw.

Paarse wilg (Salix irrorata)
Een struikwilg met paars gekleurde takken, wordt 200-400 cm hoog, bloeit in april-mei met zilvergrijze katjes met rode helmknoppen verkleuren later naar geel, het beste in zandgrond in zon en halfschaduw.

Bonte dwergwilg (Salix integra ‘Hakuro-nishiki’)
Een struikwilg met bontgekleurd blad, de nieuwe uitlopers zijn roze met wit, de takken zijn donker rood van kleur, bloeit met witte katjes in april, wordt 100-250 cm hoog, kan in ieder grondsoort in de volle zon.

Dwerg Bitter Wilg (Salix purpurea ‘Nana’)
Een wilg met een hoogte van 160-200 cm donkere takken met groene katjes in april-mei kan in iedere tuingrond in de zon of halfschaduw en goed voor bijen.

Mt’ Also Wilg (Salix gracilistyla ‘Mt Also’)
Een wilg met een hoogte van 100-200 cm bruingele takken met roze katjes in februari-maart het beste in vochtige grond ook goed in een Wadi in de volle zon en goed voor bijen.

Salix gracilistyla ‘Malanostachys’
Een kleine wilg met een hoogte van 150-200 cm bloeit met zwarte katjes in februari-maart, kan in iedere grondsoort in zon en halfschaduw.

Wollige wilg (Salix lanata)
Een kleine struikwilg met een hoogte van 90-120 cm, zacht gele wollige katjes in februari-maart, zachte grijs/zilveren bladeren, best in volle zon in zandgrond en goed voor bijen.

Kruipwilg (Salix repens)
Een kleine struik met een hoogte van 30-90 cm, gele katjes in maart-april, het beste in zandgrond in volle zon, een inheemse plant wordt veel gebruikt in de duinen om zandverstuiving te voorkomen en goed voor bijen.

Zwitserse dwergwilg (Salix helvetica)
Een kleine struikwilg met opvallende grijze bladeren met een hoogte van 50-70 cm, kleine zilver/witte katjes in april-mei, het beste in zandgrond houd niet van natte voeten, in halfschaduw of zon. Dit is de kleinste van de kleinste wilg!

Kruidwilg (Salix herbacea)
Een kruipwilgje welk niet hoger wordt dan 5 cm een van de kleinste verhoute planten in de wereld met gele mannelijke katjes en rode vrouwelijke katjes in mei kan goed in de rotstuin worden geplant.

Noordpoolwilg (Salix arctica)
Een kruipwilgje met een hoogte van 4 -15 cm met roze katjes goed voor in de rotstuin of in een pot de natuurlijke ‘Bonsai’ zonder snoeischaar.

Knotwilg
Heb je een klein budget en een kleine tuin dan is de knotwilg een goede oplossing. Als er wordt geknot in de omgeving rond januari/februari, vraag dan om een mooie tak. Een tak van ongeveer 2 meter hoog en mooi recht is het beste. Zoek een zonnige plek in de tuin met vochtige tot natte grond, maak een gat van ongeveer 50-80 cm diep en vul het met water. Maak wat beschadigingen in de schors aan de onderkant van de tak. Steek de tak in het plantgat, druk de grond goed aan. Snoei de takken terug om maar 1 of 2 takken te behouden. Het eerste jaar de nieuwe takken uitdunnen maar niet allemaal. Maak er twee jaar na het planten in februari een knotwilg van op de hoogte die jij wilt. Dat kan heel klein. Ieder tweede jaar knotten, het beste niet alle takken tegelijk.

Levende schermen
Levende wilgenschermen en zelfs hutjes zijn goed te maken van geknotte takken. Volg de knotwilg-instructies, na het planten kunnen de takken al worden gewoven met elkaar. Ieder jaar weef je de nieuwe takken tot een scherm of hut. Je kan ze in een hoefijzervorm planten om een beschutte plek te creëren, waar je jezelf kan verstoppen voor de haastige maatschappij.

Het is echt waar, voor iedere tuin is er een wilg te vinden!

Bronnen:

https://www.amersfoortrainproof.nl/de-wilg-een-kanjer-voor-biodiversiteit
https://www.stichtingoase.nl/doc/pdf/2017_voorjaar_bevlogenbijen-en-wilgen.pdf
https://www.landidee.nl/moestuin/schutting-van-wilgentenen/
https://www.hetlevendedorp.nl/levend-bouwen/
https://www.rhs.org.uk/plants/search-results?query=Salix

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Vorige: Insectenhotels in Steenwijkerland
Volgende: Leg een geveltuintje aan!
Schuiven naar boven