Hooimadam of stoofzak
De hooimadam of stoofzak is de vroegere hooikist in een modern jasje. De normale kooktijd wordt enorm verkort omdat het voedsel in de hooimadam verder gaart. Je brengt een pan met rijst, aardappelen, groente, pasta of bonen aan de kook, haalt deze van de kookplaat af en zet hem in de hooimadam. Het gaart vanzelf na. De normale kooktijd wordt verkort tot het enkel aan de kook brengen. De gaartijd is vrijwel gelijk aan de normale kooktijd zonder hooimadam. Voor producten die normaal gesproken heel lang moeten koken, zoals gedroogde bonen, duurt het wel langer. Hiervoor kan je de pan na enkele uren opnieuw aan de kook brengen. Deze manier van koken bespaart enorm veel gas of elektriciteit. Daarnaast kun je de hooimadam gebruiken om eten warm houden als huisgenoten pas later aanschuiven.
Wij hebben een stoofzak in het assortiment in onze winkelhoek in t Infopunt Duurzaam Doen.