Hoe vergelijk je het rendement van verwarmingssystemen?

Laatst aangepast: 15/02/2022
Je bent hier:

COP

Her rendement (efficiëntie) van een verwarmingssysteem kan uitgedrukt worden in de COP. COP is de afkorting van Coëfficiënt of Performance. De COP is de verhouding tussen de afgegeven hoeveelheid warmte en het energieverbruik van het verwarmingssysteem. Hoe hoger de COP, hoe hoger het rendement. Bij een elektrische CV-ketel wordt bijvoorbeeld met iedere kWh stroom een kWh aan warmte opgewekt. De COP is 1. Bij een warmtepomp met een COP van 4 wordt voor iedere kWh aan stroom 4 kWh aan warmte opgewekt. Het rendement van deze warmtepomp is dus 4x zo groot als die van de elektrische CV-ketel.

SCOP

De COP wordt bepaald bij een vaste bron- en afgiftetemperatuur. In de praktijk zullen de bron- en afgiftetemperatuur hiervan afwijken. Zo neemt de COP van een (lucht-water/lucht-lucht) warmtepomp af als het buiten kouder is, omdat deze minder energie uit de buitenlucht kan halen. De SCOP (ook wel SPF) geeft een realistischer beeld van het rendement op jaarbasis. SCOP is de afkorting van Seasonal Coëfficiënt of Performance.  Het is een gemiddelde van de COP van de verschillende seizoenen.

Gasgestookte CV-ketel versus warmtepomp

Het rendement van een gasgestookte CV-ketel wordt uitgedrukt in een percentage. Bij HR-ketels ligt deze boven de 100%. Dat is een definitiekwestie want in werkelijkheid kan dat natuurlijk niet. Er zijn altijd verliezen waardoor het werkelijke rendement onder de 100% ligt. Als je het rendement van een gasketel wil vergelijken met bijvoorbeeld een warmtepomp dan kan dit door de kosten per kWh te bepalen. De tarieven, SCOP en rendement van de ketel bepalen welk systeem de voordeligste warmte produceert.
Een voorbeeld. 1 m3 gas is het equivalent van 9.78 kWh (zie dit artikel). Als het rendement van de ketel 95% is dan komt dit neer op afgerond 9.29 kWh. Uitgaande van €1,60 per m3 kost de geproduceerde warmte €0,17 per kWh. Bij een warmtepomp met SCOP van 4 en uitgaande van €0,35 per kWh kost de geproduceerde warmte €0,09 per kWh.

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Vorige: Hoe krijg ik mijn energiekosten omlaag?
Volgende: Hooimadam of stoofzak
Schuiven naar boven