Het belang van insecten

Laatst aangepast: 21/12/2022
Je bent hier:

Insecten zijn onmisbaar in onze natuur en nodig voor het leven op aarde.

Waar zijn ze dan zo hard bij nodig? Insecten hebben verschillende belangrijke taken. Zoals:

Voeding
Insecten bevatten veel eiwit en zijn daarom voor veel vogels, zoetwatervissen en vleermuizen belangrijk om ze te eten en om hun jongen groot te brengen. Zonder insecten kunnen deze dieren uitsterven.

Bestuiven
Ze bestuiven bloemen en planten en zorgen zo deels voor de voortplanting van de flora. Bloemen trekken met de zoete smaak en geur van nectar o.a. insecten aan zoals bijen, vlinders en hommels. Het stuifmeel van de bloem blijft aan het insect ‘plakken’ en wordt zo meegenomen naar de stamper van de andere bloem, waardoor de plant bevrucht wordt en nieuw zaad kan ontstaan. En zo helpen insecten planten met voortplanting en zorgen bijvoorbeeld ook voor dat er fruit aan de bomen en struiken groeit.

Opruimers
Insecten eten afval, voedselresten en dierlijke uitwerpselen.
Dood hout en takken zijn voedsel voor insecten, ze maken er ook zaagsel van en gebruiken het als schuilplaats.
Ook kadavers van dode dieren zijn voedsel voor insecten, evenals dode planten, onze voedselresten en poep van dieren.
Zo werken ze als vanzelf mee aan het gezond houden van de natuur.

Insecten eten elkaar
Grotere insecten eten kleinere. Spinnen vangen veel muggen en vliegen. Die spin is weer een lekker hapje voor vogels zoals de koolmees.
Doordat insecten elkaar eten kunnen ze hun populatie in evenwicht houden.

Er zijn veel minder insecten, hoe komt dat?

Het is mooi dat we hier inmiddels veel meer van weten en dat er ook veel gedaan wordt en plannen zijn om de insectenpopulatie te helpen en te vergroten.

We zullen enkele bekende oorzaken noemen.

Het gebruik van insecticiden en onkruidbestrijdingsmiddelen.
Deze komen ook in de lucht en er blijven resten achter in bodem en water, die schadelijk zijn en insecten doden.
Vaak is bijvoorbeeld een insecticide niet alleen effectief tegen het bewuste insect, maar doodt het ook andere insecten.
Als voorbeeld; bijen kunnen sterven omdat ze via bloemen resten van het middel binnen krijgen.

Te veel stikstof en ammoniak
Omdat planten dit teveel aan stoffen niet op kunnen nemen komen ze in het bodem-, oppervlakte- en grondwater terecht. Dit kan de natuurlijke kringloop verstoren. Dan gaan planten die van stikstof houden, zoals grassen en brandnetels, erg goed groeien en kunnen ze planten verdringen die schrale natuur nodig hebben, zoals de vlinderstruik en orchideeën.
Insecten die afhankelijk zijn van deze planten verdwijnen daardoor ook.

Stedelijke gebieden
In stedelijke gebieden verdwijnen ook insecten, door te kort aan natuur. Daarom wordt er hard gewerkt om de natuur terug te brengen in de steden. Dus natuur-inclusief bouwen en inrichten.

Hoe kunnen we insecten helpen?

We geven hieronder een paar voorbeelden.

Insectenhotels
Met een insectenhotel geef je een veilige plaats aan insecten. Ze vinden er onderdak en beschutting. Natuurlijke vijanden kunnen er niet bij.
Insecten kunnen er overwinteren.
Veel insecten kunnen rustig dicht bij elkaar leven in een insectenhotel; zoals bijen, lieveheersbeestjes en vlinders.
Bijen bijvoorbeeld leggen hun eitjes in het hotel en tussen elk ei leggen ze een soort balletje van nectar en stuifmeel. Als de larven uit het ei komen eten ze hiervan.
Geef insectenhotels een plaats in en bloem- en struikrijke tuinen/tuintjes en gebieden.
Dit kan de gemeente doen in geschikt openbaar gebied en we kunnen dat doen in onze eigen tuin.

Gras voor insecten
Insecten hebben niet veel ruimte nodig. Maai een klein stukje van je grasveld weinig of niet. Of maai 1 of 2 x per jaar en haal het maaisel weg. Wat in het gras omhoogkomt en blaadjes en fruit dat blijft liggen, wordt door insecten gebruikt. U helpt insecten hier geweldig mee.

Gebruik zoveel mogelijk inheemse planten
Vaak hebben insecten meer aan inheemse wilde planten dan aan uitheemse.
Dat komt doordat ze in de loop van vele miljoenen jaren samen in een gebied voorkwamen en zo op elkaar ingesteld zijn geraakt. Inheemse planten passen ook goed bij ons klimaat en hebben daardoor vaak minder onderhoud nodig.

Gebruik geen gif
Behalve dat gif bijvoorbeeld bladluizen en slakken doodt, die je immers ook weg wilt hebben, gaan alle insecten eraan dood, zoals lieveheersbeestjes, bijen, hommels en noem maar op. En dat is vast niet de bedoeling.

Slakken even als voorbeeld. Ze zijn ook nuttig, want ze houden wel je tuin schoon door verrotte plantenresten te eten. Als je toch van de slakken af wilt? Vogels eten slakken, dus maak van uw tuin een prettige vogelplek.
Je kunt slakken lokken met een halve meloen en vervolgens zet je de slak ergens ver weg neer (nee, niet bij de buren).

Licht dat overbodig is uit doen
Nachtinsecten hebben een instinct waarmee ze op kunstlicht blijven afkomen. Daardoor kunnen ze uitgeput raken, maar ze kunnen ook een prooi worden voor vleermuizen. Laat het vooral donker zijn tijdens de nacht.

Ondiep water
Het is belangrijk voor insecten om te drinken in ondiep water. Dat kan ook bereikt worden door bijvoorbeeld een platte waterschaal met stenen en knikkers erin, die boven het water uitkomen en waar insecten op kunnen landen. Dat kan ook bereikt worden door in dieper water drijvende stukken hout of schors te leggen.

 

Wil je meer weten over insecten? Dan kun je kijken bij de volgende bronnen:

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Vorige: Groene daken collectief
Volgende: Informatie over de aanleg of onderhoud van een Levende Tuin
Schuiven naar boven