Ga op tuinsafari!

Laatst aangepast: 26/04/2022
Je bent hier:

Wil je weten wat er allemaal leeft in jouw tuin? ​Ga op tuinsafari! Je zult zien, het is ontzettend leuk en verassend om te ontdekken wat er in je tuin voorkomt aan planten, insecten, vogels ed. Misschien zit er zelfs wel een zeldzame soort bij!

Alleen voor kenners? Welnee! Het op naam brengen van soorten is vandaag de dag een stuk eenvoudiger geworden door gebruik te maken van beeldherkenningssoftware. Dat is software die aan de hand van een foto probeert te bepalen om welke soort het gaat. Dat scheelt een hoop zoekwerk. Je komt zo ongetwijfeld soorten en zelfs soortgroepen op het spoor, waar je nog nooit van gehoord hebt. Erg leuk en leerzaam!

Als voorbeeld beschrijf ik hier de beeldherkenning van waarneming.nl. De beeldherkenning is beschikbaar via de app Obsidentify (Android en Apple) en via de website www.waarneming.nl. Het begint met maken van een goede foto, zo gedetailleerd mogelijk, met onderscheidende kenmerken. Vervolgens maak je een uitsnede van het object zodanig dat er zo min mogelijk aan andere zaken op de foto staan. Die kunnen namelijk de beeldherkenning negatief beïnvloeden. De beeldherkenning zal vervolgens één of meerdere soorten voorstellen met daarbij de mate van zekerheid. Dit geeft doorgaans betrouwbare resultaten maar soms ook heeft de herkenning het helemaal mis. Bekijk de suggesties en vergelijk de foto’s van goedgekeurde waarnemingen met je eigen foto(‘s). Probeer zo te bepalen om welke soort het gaat. Soms staat er informatie bij een soort die kan helpen bij de determinatie, check dit altijd even. Zo kan het nuttig zijn om de plant te vermelden waarop een insect zit.

De app bepaalt automatisch je locatie, maar als je waarneming.nl gebruikt dien je de locatie zelf op te geven, tenzij die al in de foto zit natuurlijk.

Als de waarneming is opgeslagen dan vindt er een validatie plaats. Dit gebeurt ofwel automatisch, als het bijvoorbeeld een soort is die je niet kunt verwarren met een andere, ofwel handmatig door een validator (deskundige). Er zijn verschillende uitkomsten mogelijk: de waarneming is gevalideerd, het gaat om een andere soort, je wordt verzocht om aanvullende informatie of ‘(nog) niet te beoordelen’.

Gevalideerde waarnemingen worden opgenomen in de NDFF (nationale database flora en fauna). Organisaties zoals Floron, EIS en de Vlinderstichting gebruiken deze data om onderzoek te doen. Met het doorgeven van waarnemingen lever je dus ook een bijdrage aan onderzoek.

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Vorige: Een Levende Tuin veel werk? Hoeft helemaal niet!
Volgende: Groene daken collectief
Schuiven naar boven