In dit artikel geven we je een flink aantal tips om energie te besparen bij het koken.
Koken
- Koken voor meerdere personen of dagen is zuiniger.
- Gebruik een eetmaatje om de benodigde hoeveelheden van rijst, pasta ed. te bepalen. Gratis te verkrijgen in het Infopunt of bij het Voedingscentrum.
- Gebruik een zo klein mogelijke pan.
- Plaats bij een gasfornuis de pan zodanig dat deze de vlam volledig bedekt zodat er minder warmte verloren gaat.
- Vul de pan met zo min mogelijk water, zodanig dat het voedsel niet droog kookt. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid water die het gerecht opneemt tijdens het koken. Zo neemt pasta relatief veel water op (grofweg 2x zoveel water gebruiken als pasta).
- Doe altijd de deksel op de pan en haal deze er zo min mogelijk af om het warmteverlies te beperken. Een glazen deksel is dan handig om toch te kunnen zien hoe het garen/bakken verloopt.
- Leg bij het koken met inductie een pannenlap (of handdoek) op het deksel. Dit vermindert het warmteverlies. Doe dit niet als je op gas kookt in verband met brandgevaar.
- Gaar niet langer dan nodig.
Snelkookpan en slowcooker
Het voordeel van een snelkookpan is niet alleen de tijdswinst bij het garen van voedsel maar ook dat dit garen in een goed afgesloten omgeving gebeurt. Daardoor wordt er minder warmte afgegeven aan de lucht en gaat er dus minder energie verloren. Ze zijn er ook voor inductie. Een slowcooker werkt met een constante lage temperatuur en dat kost minder energie.
Stoofzak
Zodra de pan met het voedsel aan de kook is gebracht wordt deze in de stoofzak geplaatst. Deze is dusdanig goed geïsoleerd dat er nauwelijks warmte wordt afgegeven aan de lucht en dus ten goede komt aan de garing van het voedsel. Zie hier het artikel over de stoofzak (te verkrijgen in het Infopunt).
Oven/combimagnetron
- Voorverwarmen van een oven is vaak niet nodig. Het nadeel hiervan is dat er een hoop warmte ontsnapt als je de deur opent om het gerecht erin te plaatsen.
- De heteluchtfunctie is het meest zuinig.
- Zet de oven wat eerder uit en maak gebruik van de restwarmte om het gerecht te garen.
- Gebruik indien mogelijk de restwarmte van de oven voor een volgend gerecht.
- Een bakplaat en folie belemmeren de luchtstroming. Gebruik ze niet als het niet hoeft.
- Open een oven zo min mogelijk maar gebruik indien aanwezig het ovenlicht om het gerecht te bekijken.
- Je bespaart energie als je bij een stoomoven meerdere gerechten tegelijk gaart.
Magnetron
Met een magnetron kun je op efficiënte wijze voedsel opwarmen. Ontdooien van voedsel doe je bij voorkeur in de koelkast. De koelkast hoeft tijdens het ontdooien wat minder hard te werken en dat scheelt energie. Dit vereist dus wat planning. Ontdooien in de magnetron kost bij een laag vermogen minder energie dan bij een hoog vermogen.
Waterkoker
Een waterkoker (met hoog vermogen) is efficiënter dan een fluitketel. Dat komt omdat het aan de kook brengen bij de fluitketel langer duurt en er daardoor relatief veel warmte wordt afgegeven aan de lucht en dus verloren gaat.