Waarom?
Bij iedere woning is er sprake van warmteverlies door de vloer, muren, ramen en het dak. Hoe snel dit gebeurt, is onder andere afhankelijk van de mate van isolatie van de woning (incl. ramen) en het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten (zie de wet van Fourier).
‘s Nachts daalt over het algemeen de temperatuur buiten, zeker in de winter. Het temperatuurverschil met binnen neemt dan dus toe en daarmee de snelheid van het warmteverlies. Als je de thermostaat hoog laat staan dan houd je het hogere temperatuurverschil en hogere warmteverlies in stand en dan zal de ketel vaker aanslaan om dit te compenseren. Dat kost extra gas. Zet je de thermostaat lager dan daalt de temperatuur binnen en neemt het temperatuurverschil met buiten en het hogere warmteverlies juist af. Dan heb je gedurende de nacht minder warmteverlies en dus minder gas nodig. De volgende morgen moet éénmalig een hoger temperatuurverschil overbrugd worden door de ketel. Per saldo is er dan echter minder gas verbruikt omdat er minder warmteverlies gecompenseerd hoefde te worden.
Hetzelfde geldt voor de temperatuur die je overdag instelt op de thermostaat. Een lagere temperatuur scheelt gas.
Hoe?
Met een klokthermostaat kun je instellen wanneer de verwarming in de woonkamer aan- en uitgaat. Zo kun je ervoor zorgen dat het huis al warm is als je opstaat of thuiskomt, en dat de cv vanzelf uitgaat voor je gaat slapen of de deur uitgaat. Je hoeft nergens meer aan te denken, behalve als je iets anders doet dan normaal. Vaak kun je de tijden per dag programmeren, zodat je voor het weekend andere tijden kunt instellen dan voor werkdagen. Bedenk van tevoren wat jouw patroon is en stem de instelling daarop af.
Stel de thermostaat ‘s nachts of als je van huis gaat in op 15° als je radiatoren hebt (Milieu Centraal). Heb je vloerverwarming dan is het advies 17°/18° (Milieu Centraal). Dit omdat er bij vloerverwarming meer tijd nodig is om het huis op te warmen. Zet je hem lager dan gaat het mogelijk te lang duren. Dit geldt niet bij een slimme thermostaat hebt, want die zorgt ervoor dat de ketel dan eerder begint met stoken.
Met thermostaatknoppen kun je de temperatuur per kamer regelen. Dat is bijvoorbeeld handig voor een dichte keuken, badkamer, werkkamer en slaapkamer.
Bronnen
Bespaartips Milieu Centraal