Een Levende Tuin veel werk? Hoeft helemaal niet!

Laatst aangepast: 23/01/2022
Je bent hier:

​Een veel gehoord, en ook begrijpelijk argument om veel bestrating/grind in de tuin te hebben, is dat er weinig tijd is voor onderhoud. Maar het is een misverstand dat een groene tuin veel onderhoud nodig heeft. Dat wil zeggen, als je een aantal basisregels hanteert.

Hieronder volgt een aantal tips voor een onderhoudsarme en toch Levende Tuin:

1. Bedek de bodem met planten. Waar veel planten staan en de grond niet meer zichtbaar is, komt veel minder onkruid. De traditionele tuintjes waar veel kale grond zichtbaar is en waar hier en daar mooie planten staan, kosten erg veel onderhoud.

2. Heb je écht helemaal geen tijd of mogelijkheden om af en toe even aan de slag te gaan in de tuin, kies dan voor een paar sterke bodembedekkers (Geranium macrorrhizum is bijvoorbeeld een van de beste ‘onkruidonderdrukkers’) met een mooie inheemse kleine boom, zoals een lijsterbes of een krentenboompje. Zo heb je toch een groene tuin.

3. Kies planten die van nature voorkomen in de omgeving. Dit noemen we inheemse planten. Het voordeel van deze planten is dat ze geen extra zorg of allerlei meststoffen nodig hebben en het van nature al ‘goed doen’. Let wel op dat je geen planten in de volle zon zet, die eigenlijk in de schaduw moeten. De informatie hierover kun je vinden op internet of op de labels in het tuincentrum.

4. Wees niet te netjes. Vergeet het winterklaar maken van de tuin, want dat is niet nodig. Door het opruimen in het najaar over te slaan, doe je veel nuttige diertjes in de tuin een plezier.

5. Strooi in het voorjaar (als je dan toch de tuin opruimt) een flinke laag compost. Werk die vooral niet onder. Daarmee stimuleer je het bodemleven (de regenwormen ruimen de compost voor je op) en zorg je ervoor dat de eerste onkruidgroei in het voorjaar wordt tegengehouden.

6. Een meerjarige bloemenweide is ideaal voor als je niet veel tijd hebt. Een zee van bloemen, en je hoeft maar 1 of 2 keer per jaar te maaien.Op de website van bijvoorbeeld Cruijdt Hoeck kun je mengsels vinden die geschikt zijn voor de verschillende omstandigheden.

Een groene, levende tuin is dus ideaal voor een luie tuinier!

Bron: Tuinontwerp De groene pen

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Vorige: De Levende Tuinenroute
Volgende: Ga op tuinsafari!
Schuiven naar boven