Duurzamer wassen

Laatst aangepast: 14/05/2024
Je bent hier:

Inleiding
Duurzamer wassen begint met minder wassen. Als je kleren minder wast dan slijten ze ook minder en blijven de kleuren mooier.

Energieverbruik
In een gemiddeld huishouden is de wasmachine goed voor 5 procent van de energierekening. Nieuwe wasmachines zijn niet zo heel veel zuiniger geworden in de recente jaren. Anders dan bij bijvoorbeeld een koelkast, kun je oude wasmachines, met het oude label C of zuiniger, daarom beter zo lang mogelijk blijven gebruiken. 

Was met een goed gevulde trommel. Een vuist ruimte tussen de katoenen was en de bovenkant van de trommel is genoeg. Programma’s voor fijne was en wol zijn per kilo was minder zuinig, omdat je de trommel niet mag volstouwen als je kwetsbare kleren mooi wilt houden.

Temperatuur is veel bepalender voor het energieverbruik dan de duur van het programma. Daarom is het ecoprogramma zuiniger dan het katoenprogramma, hoewel het vaak langer duurt (verkort deze duur niet!). Met lagere temperaturen en volle trommels valt de meeste energiewinst te halen. Wassen op 30° is gemiddeld de helft zuiniger dan op 40°.

Liever buiten drogen
Op drogen valt nog veel meer te besparen. Hang de was liever buiten te drogen (zie dit artikel voor de argumenten). Als de was aan de lijn droogt, kan de centrifuge op een wat lager toerental draaien. Maar bij gebruik van de droger loont het juist om het hoogste toerental te kiezen. Hoe beter voorgeslingerd, hoe lager het totale verbruik van wasmachine en droger. Heb je een oude droger van 10 jaar of ouder en je kunt/wilt niet zonder? Vervang deze dan door een warmtepompdroger. Die zijn aanzienlijk zuiniger.

Wasmiddel
Een duurzaam wasmiddel belast het milieu en de aarde zo min mogelijk. Het is:

  • biologisch afbreekbaar
  • vrij van chemische toevoegingen
  • vrij van plastic
  • vegan
  • compact i.v.m. de hoeveelheid verpakkingsmateriaal en het transport
  • geproduceerd onder fairtrade-omstandigheden

Wasstrips (papieren doekjes met wasmiddel) is een nieuwe vorm van wasmiddel. Deze zijn zeer compact. Als ze bovendien plasticvrij, vegan en biologisch afbreekbaar zijn dan is dat een duurzame keuze.

Bronnen:

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Vorige: Do’s & don’ts van open verbrandingstoestellen: zo zorg je voor een gezond klimaat in huis
Volgende: Ecologische voetafdruk
Schuiven naar boven