Duurzamer wassen

Laatst aangepast: 23/01/2022
Je bent hier:

Duurzamer wassen begint met minder wassen. Als je kleren minder wast dan slijten ze ook minder en blijven de kleuren mooier.

Goed nieuws: de kookwas behoort tot het verleden! Dat niet alleen: de wasmachines van tegenwoordig zijn veel zuiniger dan vroeger en de wasmiddelen een stuk krachtiger. Toch kan het wassen nog milieuvriendelijker, want de was doen blijft slecht voor het klimaat.

In een gemiddeld huishouden is de wasmachine goed voor 5 procent van de energierekening. Nieuwe wasmachines zijn niet zo heel veel zuiniger geworden in de afgelopen jaren. Anders dan bij bijvoorbeeld een koelkast, kun je oude wasmachines, met het oude label C of zuiniger, daarom beter zo lang mogelijk blijven gebruiken. 

De meeste mensen stoppen te weinig was in de trommel. Een vuist ruimte tussen de katoenen was en de bovenkant van de trommel is genoeg. Programma’s voor fijne was en wol zijn per kilo was minder zuinig, omdat je de trommel niet mag volstouwen als je kwetsbare kleren mooi wilt houden.

Temperatuur is belangrijk
Temperatuur is bepalender voor het energieverbruik dan de duur van het programma. Daarom is het ecoprogramma zuiniger dan het katoenprogramma, hoewel het vaak langer duurt. Met lagere temperaturen en volle trommels valt de meeste energiewinst te halen. Wassen op 30° is gemiddeld de helft zuiniger dan op 40°.

Liever buiten drogen
Op drogen valt nog veel meer te besparen. Hang de was liever buiten te drogen (zie dit artikel). Als de was aan de lijn droogt, kan de centrifuge op een wat lager toerental draaien. Maar bij gebruik van de droger loont het juist om het hoogste toerental te kiezen. Hoe beter voorgeslingerd, hoe lager het totale verbruik van wasmachine en droger. De allergrootste energieslurper is een was-droogcombinatie: wasmachine en droger ineen.

Hoe kun je duurzamer wassen?

  • geen kleine wasjes
  • was altijd met een volle trommel
  • was op de juiste temperatuur, 30° is veel zuiniger dan 60°
  • gebruik het ecoprogramma voor de normale was
  • niet te veel wasmiddel gebruiken
  • weg met die oude droger
  • als je de droger gebruikt, dan op de hoogste stand
  • geen wasballen gebruiken, die vervuilen het milieu

Bronnen:

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Vorige: De was drogen – aan de lijn of in de droogtrommel?
Volgende: Ecologische voetafdruk
Schuiven naar boven