De was ophangen of in de droger?

Laatst aangepast: 11/04/2024
Je bent hier:

De was ophangen of in de droger?

De was drogen aan de wasmolen (of wasrek), vroeger was dat gemeen goed en zag je her en der de was wapperen in de wind. Een veel gebruikt alternatief voor het ophangen van de was is de wasdroger. In dit artikel worden de financiële kant en de impact van beide methoden belicht zodat je een bewuste keuze kunt maken.

Wat is het financiële plaatje?

Een wasdroger moet worden aangeschaft en verbruikt uiteraard stroom. Milieu Centraal heeft becijferd wat dit kost over een periode van 12 jaar. Voor een energiezuinige warmtepompdroger (A+++) is dit €1100, voor een condensdroger (B) is dit €1400 (2.2x per week, 25 cent per kWh). Wek je de stroom volledig zelf op dan is het plaatje wat gunstiger. Hoe dan ook, de aanschaf van een wasrek of wasmolen en knijpers valt daarbij in het niet: grofweg €130.

Wat is de milieu-impact?

De impact van de productie (grondstoffen, energie en uitstoot) en het gebruik (energie) van een wasdroger is vanzelfsprekend veel groter dan van een wasmolen of wasrek en knijpers, zelfs al wek je de stroom volledig zelf op.

Knijpers aanschaffen? Kijk dan naar duurzame knijpers van gerecycled plastic, zonder metalen veer. Die werken prima, gaan lang mee en er zijn veel minder grondstoffen en energie voor nodig om ze te maken.

De was buiten drogen?

De was buiten drogen kan in principe het hele jaar, afhankelijk van de condities. De belangrijkste conditie die bepaalt of de was buiten droogt is de luchtvochtigheid. Hoe droger de lucht hoe beter en sneller dat de was droogt. Ook een hogere temperatuur en zonneschijn maken dat de was sneller droogt. Op dagen dat buiten drogen geen optie is, kan dit binnenshuis gebeuren. Doe dit in een afgesloten onverwarmde ruimte waarin goed geventileerd wordt om te voorkomen dat de vochtigheid in huis ongezond hoog wordt.

Tot slot

In een wasdroger slijt je kleding een stuk sneller en kan het krimpen of uit vorm raken. Door je kleding op te hangen gaat het dus langer mee. Het ophangen en afhalen van de was kost meer tijd, dat kan een nadeel zijn. Daar staat tegenover dat de was lekker ruikt als het buiten heeft gehangen.

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Vorige: CO2-voetafdruk
Volgende: Do’s & don’ts van open verbrandingstoestellen: zo zorg je voor een gezond klimaat in huis
Schuiven naar boven