Consuminderen

Laatst aangepast: 17/11/2022
Je bent hier:

Consuminderen

De goederen die je gebruikt, zoals elektronica en meubels en andere spullen voor de inrichting van je woning, hebben impact op het milieu. Een deel van deze impact komt door het gebruik ervan. Denk dan aan de stroom die je apparaten gebruiken.

Verborgen impact

De impact is echter grotendeels het gevolg van het maken van de producten, de verborgen impact. Voordat een product in de winkel ligt zijn er al grondstoffen gebruikt, soms milieuonvriendelijk gewonnen metalen, is er al veel water verbruikt en is het product naar de winkel vervoert.

De grootste stap die je als consument kan zetten in het duurzamer consumeren is minder producten te kopen, dus goed na te denken over wat je echt nodig hebt. Daarnaast kan je keuzes maken in de herkomst van een product. Is iets in Europa gemaakt of in China? En je kan keuzes maken in hoeverre een product weer te recyclen en te repareren is.

Wat kun je doen?

  • Consuminder. Ga voor jezelf na welke spullen je echt nodig hebt en graag wilt. Zijn er spullen die je weinig gebruikt? Breng ze dan naar de kringloopwinkel.
  • Koop tweedehands.
  • Iets nodig? Overweeg dan of je het ook in de kringloopwinkel kunt kopen of op een website die tweedehands spullen verkoopt. Elk voorwerp dat niet nieuw wordt aangeschaft, hoeft niet gemaakt te worden. Zo breng je de impact dus flink terug.
  • Repareer wat kapot is. Niet alleen zorg je dan dat er minder nieuwe spullen hoeven te worden gemaakt, maar je stimuleert ook werkgelegenheid. Kan je iets niet zelf repareren? Bezoek dan eens het Repair Café.

Tips

  • Denk er nog even over voordat je iets koopt, slaap er nog een aantal nachtjes over en laat je niet verleiden tot impulsaankopen.
  • Goedkoop is vaak duurkoop. Niet alleen in de levensduur, maar ook in de duurzaamheid van het productieproces. Vaak zijn de allergoedkoopste producten onder slechte omstandigheden ver weg gemaakt.
  • Onderzoek voordat je iets koopt of je het niet kan lenen, of je producten kan delen met mensen of kan huren.
  • Kom je om in de (ongebruikte) spullen? Koop dan pas weer wat nieuws als je bijvoorbeeld 2 “oude” dingen een goed nieuw thuis hebt gegeven.

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Volgende: CO2-voetafdruk
Schuiven naar boven