Biodiversiteit bevorderen

Laatst aangepast: 17/11/2022
Je bent hier:
In dit artikel

Biodiversiteit

Vrijwel iedereen wordt vrolijk van een afwisselend landschap waar bloemen staan of gras groeit en waar vogels, vlinders of ander dieren te horen en te zien zijn. De biodiversiteit, de verschillende soorten planten en dieren, de diverse landschappen en ecosystemen, zijn belangrijk en onmisbaar voor ons bestaan.

Deze biodiversiteit en het landschap staan wel onder druk door onder meer de klimaatverandering, vervuiling en de intensieve landbouw.

 

Vlinders, vogels en insecten

Bepaalde vlinders en vogels zien we nauwelijks of niet meer. We hebben minder verschillende dier- en plantsoorten, en insecten. Nou en, denk je misschien? Maar bepaalde vogels zullen verdwijnen als ze geen insecten meer kunnen vinden als voedsel. Insecten hebben we nodig omdat ze plagen bestrijden. Dus we profiteren er allemaal van als de natuur niet verder achteruitgaat.

Iedereen kan een bijdrage leveren om het tij te keren. Dat kan al met kleine aanpassingen in je tuin of op je balkon. Alle kleine beetjes helpen! De Vlinderstichting heeft een folder uitgebracht om je hierbij te helpen. Je kunt de folder hier downloaden.

Wat kun je zelf doen?

In deze kennisbank vind je tal van artikelen die je op weg kunnen helpen om de biodiversiteit in jouw tuin te bevorderen. Daarnaast kun je een beroep doen op onze tuincoaches. Zie hier voor meer informatie. Één keer per jaar organiseert de werkgroep IKBEGIN! een Levende Tuinenroute. Je kunt dan inspiratie en tips opdoen bij opengestelde tuinen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Volgende: De Levende Tuinenroute
Schuiven naar boven