Autoruiten ontdooien met draaiende motor?

Laatst aangepast: 19/07/2022
Je bent hier:

Inleiding

Je wilt wegrijden maar je autoruiten zijn bevroren. Vervelend! De autoruiten ontdooien met draaiende brandstofmotor en de kachel voluit. Is dat een goed idee of niet?

Veiligheid

Rijden met slecht zicht is ronduit gevaarlijk, voor jezelf en anderen. Het is daarom belangrijk dat je ervoor zorgt dat je voldoende zicht hebt, ook via de buitenspiegels. Je riskeert bovendien een boete als je met slecht zicht gaat rijden.

Schoonmaken

De ruiten en spiegels goed schoonmaken dus! Maar zet je daar de motor, kachel en blazers bij aan?

Een stationair draaiende motor warmt maar weinig op. Aangezien de warmte van de motor gebruikt wordt voor het verwarmen van de lucht uit de blazers, zal deze dus ook nauwelijks warm worden. Het is op zich wel voldoende om de ruit te ontdooien, maar dan moet je de motor minstens 10 tot 15 minuten laten draaien. De motor en daarmee het interieur warmen veel sneller op als je gaat rijden.

Het verbruik en de uitstoot van een koude motor is hoger, omdat deze dan nog op “choke” werking staat (rijker mengsel omdat benzine bij een koude motor moeilijker verdampt). Ook moderne auto’s hebben nog een choke werking, maar deze wordt elektronisch geregeld met een computer. Daarbij komt dat de katalysator bij lage temperaturen zijn werk nog niet optimaal doet. De uitstoot van schadelijke gassen is daardoor hoger dan bij een motor die op bedrijfstemperatuur is.

Dus al die tijd dat je de koude motor laat lopen, stoot deze schadelijke gassen uit en verbruikt deze extra brandstof. Dat schaadt het milieu, je portemonnee en mogelijk je gezondheid bij inademing van de uitlaatgassen. Geen goed idee dus!

Tips:

  • vul een plastic zak met warm/lauw water en houd deze tegen de ramen. Zo gooi je geen water over de auto, wat weer kan zorgen voor bevriezing van sloten en rubbers. Geen heet water gebruiken, want dit kan tot schade aan de ruit leiden;
  • gebruik een biologisch afbreekbare ruitenontdooier.

Voorkomen is beter dan genezen

De meest praktische oplossing is natuurlijk voorkomen dat je ruiten bevriezen. Dat kan door je auto binnen te zetten als dat mogelijk is, of de ruiten bedekken met een antivriesdeken.

 

Bronnen:

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Volgende: Duurzaamzaamheid, wat is dat nou eigenlijk?
Schuiven naar boven