Afval
Minder verspillen
Dat betekent minder afval produceren en de grondstoffen uit afval hergebruiken met hulp van schone energie.
Momenteel leven we in een wegwerpmaatschappij en produceren we heel erg veel afval. Dat past niet in de circulaire samenleving waarin we willen zorgen dat alles in kringlopen verloopt (dat restproducten weer grondstoffen zijn voor nieuwe producten).
Er moet nog veel gebeuren voordat het zover is dat afval niet meer bestaat, maar we zijn al een eindje op weg. Veel materialen hergebruiken we al, denk aan glas, papier, blik, textiel, kleine elektrische apparaten en plastic. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we dit voor alle materialen zo gaan doen.
Afvalscheiding
Het scheiden van afval zorgt ervoor dat we zoveel mogelijk grondstoffen opnieuw kunnen gebruiken. Echter… het ophalen en weer recyclen van glas, papier en bijvoorbeeld PMD (plastic verpakking, metalen verpakkingen en drankkartons) bespaart grondstoffen, maar kost ook energie. En bij plastic is het zo dat nog niet alles gerecycled kan worden. .
De beste stap die je kan maken is dus het voorkomen van afval.
Wat kun jij doen?
- Repareer wat kapot is en houd bij het kopen van nieuwe dingen rekening met hoe goed iets te repareren is. Bedenk of je het echt nodig hebt en zoek eerst een tweedehands alternatief.
- Probeer zonder plastic te leven. Neem eigen bakjes of stoffen zakjes mee om producten te kopen, of afhaaleten. Vermijd als het kan producten met (veel) plastic. Neem je eigen waterfles mee en vul die bij tappunten. Koop op de markt dingen zonder verpakking. Koop grote verpakkingen, dat levert in verhouding veel afvalbesparing op.
- Gebruik alternatieven voor de huidige wegwerpproducten, als metalen rietjes. Gebruik in plaats van maandverband of tampons bijvoorbeeld een Mooncup. Er zijn inmiddels luiers die je kunt wassen. Een stuk zeep werkt net zo goed als een (plastic!) fles douchegel.
Tips
- Jij bent verantwoordelijk voor de hoeveelheid afval die je produceert. Bedenk bij alles of er geen duurzamer alternatief is zoals verpakkingsvrije versie.
- Sommige dingen die veel afval opleveren kan je gewoon zelf maken. Maak bijvoorbeeld je eigen deodorant, afwasmiddel en wasmiddel met soda en zeep of met klimop. Vul in een biologische winkel je fles afwasmiddel weer bij.
- Bij deze online winkel kun je veel van je boodschappen verpakkingsvrij kopen. Er is momenteel nog een wachtlijst, dus nog heel even geduld. Uit onderzoek blijkt dat hun systeem een significant lagere footprint heeft, zelfs bij regulier transport naar huis!
Gedragsverandering
Sommige van deze aanpassingen in je gedrag zullen in het begin vreemd voelen, omdat je wellicht bang bent voor de reacties van anderen. De meeste winkeliers staan er echter heel erg open voor. Het went snel, zelf je eigen bakjes en stoffen zakjes meenemen. En daarbij krijg je vaak leuke reacties van mensen die je goede idee zullen willen overnemen.
En… wat vooral belangrijk is, je zal zien dat zowel de hoeveelheid restafval als het PMD-afval drastisch slinkt!
Goed afval scheiden
Het is belangrijk dat je het afval goed scheidt. Weet je niet in welke bak een artikel moet? Raadpleeg dan de scheidingswijzer van de Rova.
Tip
Maak thuis doosjes voor metaal, hout, harde plastics en restjes textiel. Deze kun je allemaal los inleveren bij het milieubrengstation van de Rova. Lampen, batterijen en kleine elektrische apparaten kun je inleveren bij verschillende winkels, doordrukstrips van medicijnen bij de apotheek.