Aanpak zwerfafval

Laatst aangepast: 06/09/2022
Je bent hier:

Inleiding

Zwerfafval is een probleem omdat het langzaam vergaat maar niet verteert. Plastic, blik en ander afval valt uiteen in steeds kleinere stukjes en komt in het water en in de bodem terecht. Hierdoor komen uiteindelijk de microdeeltjes ook in ons drinkwater en ons voedsel. De microdeeltjes gaan via het grondwater in de bermen zwermen en verspreiden zich overal. Deze deeltjes verteren niet en blijven in het milieu.

Daarnaast eten dieren kleine stukjes afval en sigarettenpeuken omdat ze denken dat het voedsel is. Zwerfafval is ook voor veel mensen een ergernis, omdat het ons straatbeeld ontsiert.

Wat kun jij doen?

Het voorkomen van zwerfafval is natuurlijk het beste. Educatie en het goede voorbeeld geven is heel belangrijk. Maar het zwerfafval wat er ligt moet opgeruimd worden, voordat het in kleinere stukjes uiteenvalt en in de bodem verdwijnt.

  • Geef het goede voorbeeld;
  • Educatie: zie deze artikelen in de Kenniswijzer Zwerfafval;
  • Voorkomen: zie dit artikel en/of deze artikelen in de Kenniswijzer Zwerfafval;
  • Help met opruimen en meld je aan bij een lokaal zwerfafvalteam. Zo is er een zwerfafvalteam van IK BEGIN! Kijk hier voor meer informatie;
  • Heb je vragen over of hulp nodig bij de aanpak van zwerfafval in jouw buurt? Zelf een zwerfafvalteam oprichten? Neem contact op met het Infopunt Duurzaam Doen. Wij helpen je graag!
  • Adopteer een afvalbak! Zie hier voor meer informatie.

Verder lezen

In de al genoemde Kenniswijzer Zwerfafval is veel informatie te vinden over tal van onderwerpen op het gebied van de aanpak van zwerfafval.

Labels:
Heeft dit artikel je geholpen?
Nee 0
Vorige: Afval: minder verspillen
Volgende: De impact van wc-papier
Schuiven naar boven